אחרי שני פרקים ראשונים שהתמקדו בהתקפה, הגיע הזמן לדבר קצת הגנות, עם עמדה שלרוב לא מקבלת הרבה אהבה ותשומת לב, בטח בהקשר של הדראפט - עמדת הליינבקר (ואני מכוון כאן לILB, לא ל-OLB שאני אכניס בפרק שירכז פרוספקטים תחת הכותרת של Edge Rushers, לצד דיפנסיב אנדס).
בדראפט הזה יש לנו עמדות בפרופיל גבוה לצופה הממוצע, עם הרבה עומק ופרוספקטים מלהיבים (קוורטרבק, רסיבר), יש לנו עמדות בפרופיל נמוך יחסית, עם הרבה עומק ופרוספקטים מלהיבים (קו התקפה), וכן - יש גם עמדות בפרופיל נמוך עם כמות יחסית קטנה של שמות גדולים, ועם עומק מוגבל למדי, וזה גם המקרה כאן. לפי מרבית התחזיות - במקרה הטוב, יהיה ליינבקר אחד שיצליח להתברג לסיבוב הראשון בדראפט הקרוב, וגם הוא ייפול כנראה לחצי השני של היום. שני פרוספקטים נוספים צפויים להיבחר בחצי הראשון של הסיבוב השני. מעבר לכך, לפי מרבית התחזיות שאני ראיתי - צפוי מספר דו-ספרתי נמוך של ליינבקרים שיבחרו בכלל בדראפט.
בתחקיר המקדים שלי הפעם, יצאתי לבדוק: האם הליינבקרים הטובים בליגה מגיעים לרוב בסיבובים הראשונים של הדראפט? והנה מה שמצאתי:
בחירות AP | סיבוב 1 | סיבובים 2-3 | סיבוב 4 עד Undrafted |
2023 | 2 (Smith, Queen) | 4 (Warner, Wagner, D, Davis, Q. Williams) | - |
2022 | 2 (Smith, Mosely) | 3 (Warner, Wagner, D. Davis) | 1 (Milano - 5) |
2021 | 2 (Parsons, Smith) | 3 (Leonard, Wagner, D. Davis) | 1 (Campbell - 4) |
2020 | 2 (White, Smith) | 5 (Leonard, Wagner, Warner, D. Davis, David) | - |
2019 | 1 (Kuechly) | 3 (Leonard, Wagner, D. Davis, E. Kendricks) | - |
2018 | 3 (Kuechly, Mosely, Vander Esch) | 2 (Leonard, Wagner) | - |
במילים אחרות - קשה מאוד למצוא כוכבים בעמדה הזאת אחרי היום השני, ולכן אנסה לצמצם גם את החיפוש שלי לכמות מצומצמת יחסית של מועמדים. למעשה, למעט עונה חריגה של דוואנדרה קמפבל (שחקן טוב מאוד, אבל לא אול-פרו או פרו-בולר באופן עקבי) - אפשר לומר שמאט מילאנו היה המציאה היחידה בעמדה, ביום 3 של הדראפט בשנים האחרונות.
בכל מקרה, האומנות של הערכת ליינבקרים היא מורכבת מאוד ותלויה בקבוצה המעריכה אפילו יותר מאשר עמדות אחרות. יש קבוצות שיכולת כיסוי תהיה קריטית עבורן, יש שמתמקדים באינסטינקטים ומהירות בקריאת מהלכים, יש שיחפשו מהירות עילאית לאורך ורוחב המגרש, ואחרות יעריכו במיוחד ליינבקרים שיודעים לבצע בליץ בצורה מהירה ומדויקת. הדרישות והדגשים משתנים משמעותית בהתאם ל-Scheme ההגנתי. וליינבקרים ״שלמים״ הם מוצר נדיר למדי. למי שלא מכיר, יש סוגים שונים של ליינבקרים בסוגים שונים של הגנות (SAM, MIKE, WILL) וכל ״טיפוס״ כאן יכול להתאים לסוג אחר - בהתאם לחוזקות שלו. בעתיד אקדיש פוסט לסוגים השונים האלה של הליינבקרים.
אם במקרה איבדתם עניין כבר כאן, ואתם מעדיפים להתמקד בשמות הנוצצים יותר מהצד ההתקפי של הכדור, אז מזמין אתכם שוב לקרוא את הפרקים הקודמים, שאולי פספסתם:
אבל אם אתם עדיין בעניין, ואתם אוהבים (כמוני) לראות מהלכים של ליינבקרים טובים, אז קבלו את ששת הפרוספקטים החמים ביותר של דראפט 2024 בעמדת הליינבקר. סביב ארבעת הראשונים התגבש סוג-של קונצנזוס די רחב בקרב פרשנים מובילים, לאחר מכן - הדעות מאוד חלוקות:
מקום 1 - אדג׳רין קופר, Texas A&M
האיש קרוב מאוד להיות קונצנזוס כ-LB1 אצל מרבית האנליסטים המוכרים שנתקלתי בהם.
יתרונות: ורסטיליות - האיש יודע לעשות הרבה דברים טוב, כמו שאפשר להבין מהשורה הסטטיסטית שלו ב-2023: 83 תאקלים, 8 סאקים, 2 FF ועוד 2 FR, לצד 17 TFLs.
לקט ההיילייטס למטה מתחיל באחד המהלכים המדוברים ביותר של קופר מהקולג׳ - שימו לב למהירות בה הוא מגיע לראנינג-בק, וכמובן לעוצמה שבה הוא מתקל ומשליך אותו הצידה (מתוך משחק נגד טנסי).
ברמה הפיזית - מוטת הזרועות (אחוזון 82%) והמהירות שלו הם המאפיינים הבולטים אצל קופר (רץ 40 יארד ב-4.51 שניות - זמן מעולה לליינבקר במימדים שלו).
והנה קופר נגד אלבמה בעונה שעברה - משחק בו שימש כ-SPY נגד הקיובי הנייד למדי של היריבה, ג׳יילן מילרו:
לקופר היה ציון כללי של 90.8 מ-PFF בעונה שעברה (הכי גבוה מבין הליינקרים עם לפחות 200 סנאפים), ואין לו חולשה מובהקת במשחק שלו - הוא סולידי מאוד גם בכיסוי נגד המסירה (עם מספיק מהירות כדי לעמוד בקצב מול טייט-אנדים בשמירה אישית) גם כמתקל, וגם היכולת שלו כפאס ראשר השתפרה מאוד בעונה האחרונה.
חסרונות: לא מתקל בעקביות כאשר הוא רודף אחרי שחקני התקפה לרוחב המגרש - הוא עשוי להיות אגרסיבי מדי עם המהירות שלו, להמר ולפספס. הוא ״קל״ יחסית לליינבקר ממוצע (אחוזון 15 במשקל), ויש הטוענים שזה יקשה עליו להתמודד מול חסימות פיזיות ב-NFL, או בלתקל שחקנים גדולים וחזקים ממנו.
מה אומרים המוק-דראפטים? לא נתקלתי במוקים שלוקחים אותו בחלק הראשון של הסיבוב הראשון, אבל כמה בחירות פופולאריות אחריו הן סטילרס ב-20, איגלס ב-22, קאובויס ב-24, טמפה ב-26 ורייבנס ב-30. כאמור, הקונצנזוס לוקח אותו לסיבוב השני לאיזור בחירה 35 (אריזונה) ועד 42.
השוואה פופולארית: שאק לאונרד
שורה תחתונה שלי: מכל השחקנים ברשימה, נתקלתי בהכי הרבה ״היילייטס״ של קופר, וניכר שהוא עושה מהלכים בכל מקום על המגרש. כשאני רואה ליינבקר משחק, אני מצפה לראות שחקן שלא נבלע בכל מה שקורה, אלא מזנק מהמסך - וזה בדיוק המצב עם קופר. סוגיית המשקל היא כמובן פתירה, ונראה שעל הנייר - הוא ההימור הפחות מסוכן בדראפט הזה לכל מי שרוצה לחפש שחקן הרכב לשבוע 1, שהוא גם Three Down Linebacker (ליינבקר שיודע לשחק טוב נגד הריצה והמסירה, ולא חייב לרדת מהמגרש בהתאם לסיטואציה).
מקום 2 - פייטון ווילסון, נורת׳ קרוליינה סטייט
הרבה סקאוטים מאמינים שללא דגל אדום רפואי, הבחור הזה היה נעול בסיבוב הראשון. קשה לראות את זה קורה, בגלל פציעות עבר משמעותיות, אבל ננסה להבין מה הופך אותו (בכשירות מלאה) לשחקן עם המון אפסייד:
יתרונות: ווילסון גבוה מאוד לעמדה (1.95 מ׳ - אחוזון 89 לעמדה), ובכל זאת יש לו את המסה ואת המהירות האידיאליים לליינבקר ב-NFL. האינסטינקטים שלו מעולים, הוא שומר טוב נגד המסירה ומצליח לשבש מהלכים ומסירות של הקיובי. בקולג׳ הוא הצליח לתפקד היטב בהגנת המסירה גם בשמירה איזורית, וגם באישית נגד טייט-אנדים.
מהלך הדגל שלו מהקולג׳ - פיק סיקס נגד קלמסון:
אפשר לראות כאן איך הפליי-אקשן לא בילבל אותו, הוא נשאר קרוב לכדור, הצליח להשתלט על המסירה שנהדפה, והיה מספיק מהיר ואתלטי כדי להחזיר את הכדור לאנדזון.
המימדים והטכניקה שלו הופכים אותו גם למגן סולידי מאוד נגד הריצה - יש לו את אחוז התאקלים המפוספסים הכי נמוך במחזור (4.7% בלבד). לפי נתוני PFF הוא רשם ב-2023 לא פחות מ-21 תאקלים שגרמו לאובדן יארדים (או מנעו להשיג יארדים), והוא הוסיף לכך 3 INTs
חסרונות: היסטוריית פציעות מורכבת היא הדגל האדום הראשון כאן, והיא יכולה לגרום לווילסון ליפול בדראפט נמוך מהצפוי. בין היתר, הוא סבל מפציעת ACL משמעותית. הסנגורים שלו מציינים שהוא תמיד הצליח להשתקם ולחזור לשחק ברמה גבוהה יותר, אבל עדיין - קשה להאמין שקבוצות NFL יתעלמו מכך.
מה אומרים המוק-דראפטים? אמצע סיבוב שני
השוואה פופולארית: לוק קיקלי, ואני לא אומר את זה סתם:
שורה תחתונה שלי: לוק קיקלי הוא אחד הליינבקרים שהכי אהבתי לצפות בהם, ואם הוא נותן לו אור ירוק - מי אני שאומר אחרת? במידה ויישאר בריא - לא אתפלא אם תהיה לו הקריירה המוצלחת ביותר מכל הפרוספקטים האחרים בעמדה.
מקום 3 - ג׳רמייה טרוטר ג׳וניור, קלמסון
בפרק שעבר פגשנו בן-של אגדת קולטס (מארווין האריסון) שמשחק בתפקיד של אביו, והפעם אנחנו עם בן-של אגדת איגלס שמשחק באותו תפקיד. אלא שבניגוד להאריסון, טרוטר ג׳וניור נחשב לפרוספקט עם לא מעט חסרונות, ויש סקאוטים שנתקלתי בהם שחושבים שהוא אפילו לא שייך לטופ 5 כאן.
יתרונות: חוכמה המשחק ויכולת זיהוי המהלכים של טרוטר היא המעלה הראשונה שרוב הסקאוטים מציינים. בהגנה נגד המסירה, הוא קיבל מ-PFF ציון גבוה של מעל 82 בשתי העונות האחרונות בקלמסון, והוא רשם במהלכן 4 INTs ו-6 PBUs (אי-השלמות שהוא יצר). מאז 2022 - יש לו את הציון PFF המצטבר הגבוה ביותר מכל המחזור: 91.3.
יש לו ״מנוע״ בלתי נגמר - הוא נלחם בחסימות של שחקני התקפה וממשיך לתקוף את הכדור בלי הפסקה.
במהלך הראשון כאן למטה - אפשר לראות סאק על הקוורטרבק + חגיגת הגרזן המפורסמת של אבא שלו (שזכה לכינוי The Axe Man):
חסרונות: טרוטר נמוך יחסית לעמדה (1.80 מ׳), מה שמשפיע על יכולת הכיסוי והתיקול שלו, ויש הטוענים שהוא אתלט לא מספיק טוב. לא נדיר לראות אותו מפספס, או לא משלים, תיקולים במגרש הפתוח (כאן למטה מול טריי בנסון, הראנינג בק שצפוי להיבחר בדראפט של השנה):
מה אומרים המוק-דראפטים? סוף סיבוב שני-תחילת סיבוב שלישי
השוואה פופולארית: פטריק קווין
שורה תחתונה שלי: כאוהד איגלס, אני משוחד כאן. נתקלתי בהרבה הייפ מאוהדים שרוצים להביא דור שני של טרוטרים לקבוצה, ואי אפשר (מבחינתי) שלא להישאב לזה כשרואים את חגיגת הגרזן המפורסמת. אבל אני לא יכול להתעלם מהדגלים האדומים שסקאוטים שונים מרימים - לדעתי יש כאן הימור על הבחור הזה, ואני לא משוכנע עדיין שהוא בשל להיות פותח משבוע 1 (או אפילו מהעונה הראשונה).
מקום 4 - ג׳וניור קולסון, מישיגן
עוד שם שחוזר על עצמו בביג-בורדים ומוק-דראפטים כשחקן שיכול להיבחר ביום השני של הדראפט, ולהתאים ללא מעט קבוצות. אדם עם סיפור מיוחד, שגדל בבית יתומים בהאיטי, שהיה בבעלות דודו, וגדל להיות שחקן משמעותי בהגנה של ג׳ים הארבו בשנים האחרונות. בואו נראה מה הוא עושה על המגרש:
יתרונות: יעיל במיוחד בהגנה נגד הריצה, מתקל מצוין ועקבי מאוד (היה לו את ה-Missed Tackle Rate הנמוך במחזור לצד פייטון ווילסון - 4.7% בלבד). יש לו מבנה גוף אידיאלי לליינבקר, ואינסטינקטים טובים. זה בא לידי ביטוי בהגנה נגד המסירה - הוא יודע לזהות את המהלך ולמקם את עצמו היטב בנתיב המסירה, בין הקיובי לרסיבר.
אפשר לראות כאן למטה די טוב את השילוב בין הכוח (בהתנגשות הראשונה מול החוסם) למהירות (במרדף אחר הרץ אל הסיידליין):
והנה דוגמא טובה ליכולת הכיסוי שלו - עם PBU שגם הוביל לאיבוד כדור:
עוצמה בפלג גוף עליון גם לא חסר לבן אדם - תראו אותו דוחף כאן את הראנינג -בק שמנסה לעזור בחסימה למסירה, יש לתוך הקיובי שלו:
מי שאוהב את השחקן הזה מאמין שהוא יכול לתפקד בכל תפקיד ILB שקיים, גם במערכי 3-4 וגם במערכי 4-3.
חסרונות: לקולסון יש מהירות טובה (רץ 40 יארד ב-4.58) אבל היכולת שלו לשנות כיוון מהר, ובמקרים מסוימים - להתנתק מחסימה ולרדוף אחרי רץ עם הכדור - היא אחד החסרונות שסקאוטים רבים מדגישים. אפשר לרוץ את זה בסרטון כאן למטה (קולסון הוא הליינבקר מצד ימין - מספר 25):
כאן זה אפילו יותר ברור, בהתמודדות מול שינוי הכיוון של הרסיבר:
מה אומרים המוק-דראפטים? אמצע סיבוב שני - תחילת סיבוב שלישי
השוואה פופולארית: דאמון קלארק
שורה תחתונה שלי: אני חייב לומר ביושר - הרבה אנשים אוהבים אותו ממש, אבל לא התלהבתי ממה שראיתי מקולסון. הוא נראה לי ליינבקר מאוד כבד ואיטי בתגובות שלו (למרות המהירות שנמדדה בקו ישר). אבל מה אני באמת יודע? לא ראיתי אותו במשחקים שלמים מספיק, אז ניתן לסקאוטים ליהנות מהספק, ונשאיר אותו כאן במיקום מכובד.
מקום 5 - טומי אייכנברג, אוהיו סטייט
עוד שחקן עם קטבים די מרוחקים - מתומכים שחושבים שהוא שחקן ברמה של סיבוב שני, ועד כאלה שמפילים אותו לסיבוב חמישי.
יתרונות: אייכנברג היה ליינבקר פותח באוהיו סטייט במשך 3 העונות האחרונות, כך שהוא יוצא מהקולג׳ עם הרבה ניסיון (יחסית) ברמה הגבוהה של הקולג׳ים. אחת החוזקות הגדולות שלו אייכנברג היא האינסטינקטים שלו (אולי הטובים במחזור) - הוא יודע לזהות ולהגיב מהר למה שקורה על המגרש:
כפי שאפשר לראות למעלה - הוא גם בליצר לא רע בכלל (34 לחצים + 5 סאקים בשנתיים האחרונות).
חסרונות: חולשה שרוב הסקאוטים מסמנים היא משחק הכיסוי נגד המסירה - בגלל אינסטינקטים לא מספיק טובים, וגם מהירות לא אידיאלית לרוחב המגרש. בתור מתקל - לפעמים הוא לוקה בעוצמה הדרושה כדי להפיל שחקן התקפה לקרקע, והוא נדרש להיתלות ולגרור אותו למטה.
מה אומרים המוק-דראפטים? סיבוב רביעי
השוואה פופולארית: פול פוזלאזני
שורה תחתונה שלי: על פניו, נראה כמו פרוספקט שידרוש לא מעט עבודה. וגם אחריה - לפחות בהתחלה - יהיה יותר מותאם לשחק בדאונים מוקדמים, בגלל הבעיות שלו בכיסוי.
מקום 6 - סדריק גריי, צפון קרוליינה
גריי בכלל נכנס לקולג׳ מהתיכון כרסיבר, ועבר הסבה לליינבקר. מה שהופך אותו לפרוספקט מעניין, עם מבנה גוף וסט כישורים שונה מאחרים כאן.
יתרונות: יש לו מבנה גוף ארוך (בעיקר מוטת זרועות - אחוזון 87!), מה שיכול לעזור לו מאוד כליינבקר ב-NFL, וגם מהירות סגירת פערים טובה (מה שנקרא - Closing Speed בין שחקן ההגנה למקום שבו הכדור נמצא). הוא היה אפקטיבי מאוד בקולג׳ נגד המסירה, בעיקר בשמירה איזורית (מה שמייצר כאן פוטנציאל, לפחות, לליינבקר שמשחק 3 דאונים - לא צריך להוריד אותו מהמגרש במצב של מסירה, בגלל שיכולות הכיסוי לא טובות מספיק). הנה 2 דוגמאות מ-2 INTs שלו:
הנה גריי מציג יכולת אתלטית, עם PBU מהסניור בול האחרון:
ואם דיברנו על Closing Speed - אז הנה 2 דוגמאות חביבות להמחשת המושג:
חסרונות: אינסטינקטים ברמה פחות טובה משמות אחרים כאן, עושה טעויות בקריאת המהלך ומתמקם לא נכון אחרי הסנאפ. יש מי שחושש שבגלל המשקל היחסית נמוך שלו, וכוח מוגבל בפלג גוף עליון, הוא עשוי להתקשות במצבים של שמירה אישית מול טייט-אנדים פיזיים, וחוסמים ברמה הגבוהה יכולים להעלים אותו ממהלכים.
מה אומרים המוק-דראפטים? סיבוב רביעי
השוואה פופולארית: ניק בולטון
שורה תחתונה שלי: עוד ליינבקר שיש מי שאוהב, ויש מי שבכלל לא טורח לדבר עליו. קבוצה שתתאהב בו, עם צורך לעומק בעמדה, יכולה להפתיע ולקחת אותו בסוף היום השני של הדראפט, או תחילת השלישי, אבל אני גם רואה כאן תרחיש שהוא יגלוש במורד הלוח לסיבוב 5 ומטה. אני באופן אישי לא התלהבתי ממה שראיתי ממנו בהיילייטס.
שמות נוספים שאולי יפתיעו: טרווין וואלאס (קנטאקי), קרטיס ג׳ייקובס (פן סטייט), מאריסט ליופאו (נוטר דיים), אדופאן אולופושיו (וושינגטון), ג׳יילן פורד (טקסס), טיירון הופר (מיזורי).
איזה מבין הליינבקרים נראה לכם הכי מוכן לליגה?
- אדג׳רין קופר
- פייטון ווילסון
- ג׳רמייה טרוטר ג׳וניור
- ג׳וניור קולסון
עד כאן פרק הליינבקרים של הסדרה שלי - בפרק הבא (שאני מבטיח שיכלול יותר שמות מעניינים) - סקירה הדיפנסיב באקס (קורנרים וסייפטיז).
Comments